Nyelvtanulás gyerekeknek

Ha a gyermek 1 nyelvet meg tud tanulni, miért ne tanulhatna meg egyszerre többet is? Blogom gyermekeim játékos, mindennapjaikba beépített nyelvtanulásáról szól.

Friss topikok

  • Yasashi Tanuki: @S. M.: S. M. 2009.08.31. 08:46:38 "A dolog mindkét oldalát túl lehet misztifikálni, te most ez... (2009.08.31. 14:48) Bölcsöde és a nyelv

Támogatók

NUNU Online Játékbolt

Linkblog

Archívum

Többnyelvű környezet

2009.08.25. 18:42 - Multilingual

Szerencsések akiknek más-más nyelvet beszélnek a családtagjai, így természetes módon megoldott a többnyelvű környezet. Ennek hiányában sokkal nehezebb a helyzet. Nem elég ha hibátlanul beszélünk gyermekünkhöz pl. angolul, ha a kiejtésünk pocsék. Én szükségesnek tartom, hogy a gyereknek alkalma legyen anyanyelvi szinten hallania a nyelvet.

Első gondolatom a televízió volt, ha már elkerülhetetlen, hogy a gyermek tévézzen, akkor miért is ne használhatnánk ki? Legolcsóbb megoldás, ha van idegennyelvű rajzfilm adó, vagy jegyzeteljük, hogy az egyes adókon, mikor nézhető gyerekműsor. A kizárólag rajzfilmeket sugárzó adókat én nem szeretem, mert nincs végük sohasem és sokszor kevésbé értelmes mesefilmeket adnak. Időpontokhoz alkalmazkodni nem kívántam, így végül néhány nézhető mesefilm beszerzése mellett döntötem. A DVD a legjobb, hiszen azon szinte mindig van angol nyelv és sokszor más nyelvek közül is lehet választani.

Miután keveset tévézünk, de viszonylag sokat autózunk, így ésszerűnek tűnt az autóban töltött időt idegennyelvű gyerek cd-kel való hasznosítása. Előnye, hogy a gyerekek éppen mással nincsenek elfoglalva, így például ma is boldogan ismételték az egyik cd szavait, dalait az autóban. Hátránya, hogy hátul nem mindig hallható érthetően. Persze a cd-k otthon is hallgathatóak.

Életkoruknak megfelelő játékokkal is probáltam lekötni őket, hangos könyv, beszélő vonat, hernyó, béka és társai. Beszerzésük igen körülményes és költséges, viszont kézbe vehetik, nyomogathatják őket és interaktívan fejleszti nyelvi tudásukat.

Végül pedig a legfontosabb, amikor a gyermek egy hús-vér idegen nyelvet beszélő emberrel találkozik. Ez elsülhet remekül és katasztrófálisan is - volt részünk mindkettőből. Bővebben a későbbiekben. Mégis a legfontosabbak között a szülőket, a nyelvet anyanyelvi szinten beszélő idegeneket és a gyerekeknek szóló nyelvprogramokat említeném.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvgyerekeknek.blog.hu/api/trackback/id/tr361337836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása