Nyelvtanulás gyerekeknek

Ha a gyermek 1 nyelvet meg tud tanulni, miért ne tanulhatna meg egyszerre többet is? Blogom gyermekeim játékos, mindennapjaikba beépített nyelvtanulásáról szól.

Friss topikok

  • Yasashi Tanuki: @S. M.: S. M. 2009.08.31. 08:46:38 "A dolog mindkét oldalát túl lehet misztifikálni, te most ez... (2009.08.31. 14:48) Bölcsöde és a nyelv

Támogatók

NUNU Online Játékbolt

Linkblog

Archívum

Beszélgessünk az idegen nyelven

2009.08.26. 15:18 - Multilingual

Szép és jó ha ért egy nyelvet a gyerek, de még hasznosabb, ha használni is tudja. A megvalósításhoz szükség volt plüss állatokra. Az angol nyelvnek kiválasztottunk egy sárga dinót, a németnek egy kék kutyát. Természetesen nem kevertük a nyelveket. Egyik nap angol, másik nap német, semmiképpen sem vegyítve.

Érdekes, hogy a gyerekek sokkal szívesebben beszélgetnek egy plüssel, mint egy felnőttel. Előnye még, hogy a gyerek szeretne előbb-utóbb szerepjátékot játszani pl. a dinóval és akkor magától bekerül játékába a nyelv. A plüssel töltött idő egyáltalán nem foglalkozás jellegű, hanem játékos, ami sokkal tovább leköti a figyelmüket. A plüss kizárólag egy nyelvet beszél és nem ért magyarul. A mi dinónk nagyon vidám, sok puszit ad és rengeteget dicséri angolul az ügyes gyerekeket.

Lehet egy könyvvel kezdeni, ahol a dinó mondogatja a képek jelentését angolul, egy idő után bekapcsolja a "what's this?" kérdést, persze párszor válaszol is rá, de hamarosan már lekési a választ, mert az érdeklődő gyerek gyorsabban rávágja azt angolul. Ha megvan pár alapszó, utána már egyszerűen csak bővíteni, nehezíteni kell a nyelvi anyagot, figyelembe véve a gyerek korát és érdeklődési körét. A fiamat egyáltalán nem kötik le a könyvek, így inkább a piros autóról és a repülőkről beszélget a plüssel.

Ahogy nő a gyerek, egyre bővül a szókicse, egyre hosszabb időre leköti egy-egy játék. Ha megunta a játékot, nem érdemes tovább erőltetni, annyi féle más játék van és minden játékba lehet nyelvet csempészni, ha a szülő, vagy az erre "felbérelt" felnőtt elég kitartó.

Ha a szülő vállalja fel ezt a szerepet, akkor ez igen sok energiát, időt és kreativitást igényel, ráadásul hosszú távon. Ha ezzel egy gyakorlott felnőttet bíz meg, az jóval költségesebb és időhöz, helyhez kötött, ami nem biztos, hogy tetszeni fog a csemetének. A szülő akár mindennap tud 10 percet foglalkozni a gyerekkel, míg az erre specializálódott programok heti 1 alkalomról szólnak és egyáltalán nem biztos, hogy pont akkor és pont annak az embernek beszélni fog a gyerek. Heti 4x10 perc sokkal hatékonyabb, mint heti 1x45 perc. 

Bárhogy is döntünk, ne felejtsük el, hogy az a cél, hogy a gyerek beszéljen.

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvgyerekeknek.blog.hu/api/trackback/id/tr61339944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása